OPTAKT TIL FORÅRET OG PRESPAKAMPEN

FORÅRSFORNEMMELSER?

Ingen ved hvornår foråret kommer, men VI ved hvornår Skjold skal spille forårsturneringens første kamp. Det sker nemlig fredag den 23. marts kl. 19.30 i Ryparken.

I sin umådelige visdom har DBU Københavns turneringspatrulje nemlig bestemt at Skjold skal indlede med en aftenkamp i marts måned. Man skulle tro det var hovedløst, men vil nærmere undersøgelse har det vist sig at turneringsplanlæggeren blot har taget hovedet under armen og overladt planlægningen til et dataapparat som ikke er tilknyttet sund fornuft ellerDMI. Og det er der altså kommet en aftenkamp ud af i marts måned, ovenikøbet i konkurrence med X-Factor.

Når en ny turneringshalvdel starter forventer mine mangfoldige og trofaste læsere at jeg kommer med en velbegrundet, superobjektiv, men alligevel optimistisk optakt til den kommende halvsæson.

Jeg må indrømme at jeg for tiden er lidt halvpessimistisk med hensyn til seniorbold i Skjold, da det mere og mere ser ud til at Jan Sørensen og bestyrelsen har held med deres projekt med at udsulte og ligegyldiggøre senorfodbold i Skjold, så den forsvinder af sig selv. Dette for at fremme deres projekt med at omdanne Skjold til en multikulturel etnisk kulturforening, hvor det vil være bedst hvis der ikke fandtes seniorfodbold i Skjold. En udvikling jeg har påpeget længe, men uden virkning.

 

Jeg vil imidlertid se bort fra dette og tage min positive klaphue på og som altid støtte 1. holdet i det omfang som jeg længe har gjort.

Det er positivt at Skjolds udgangspunkt før foråret er langt bedre end sidste år hvor vi lå til nedrykning, men på et flot forår reddede vi os i land. I år ligger vi på 8. pladsen, og uden den store fodboldviden er det naturligvis vigtigt at opnå point mod de hold som ligger under os. Hvordan det vil gå i dette forår skal jeg nok undlade at spå om, men jeg håber naturligvis det bedste.

Det er positivt at vi har det meste af truppen intakt, men har dog mistet 3 stamspillere uden at det ser ud til at vi har fået kvalificeret erstatning. Truppen er desuden blevet smallere, således at man kan frygte at den interne konkurrence bliver mindre, hvilket kan influere på træningsinsdsatsen.

Det er også positivt at Copenhagen Pride ligger i efteråret, således at spillerne ikke skal forstyrres af sexløbere, homotrøjer og løse håndled.

SKJOLD KLAR TIL KAMP

Modstandere i den første kamp er Prespa. Et hold vi har mødt 117 gange både i turneringskampe og træningskampe. Jeg tænker med glæde 30 år tilbage på når vi spillede mod Prespa på Keldsøvej søndag formiddag. Her var mange tilskuere fra begge klubber og taxikørslen i København stod nærmest stille i et par timer.

Siden er tilskuertallet faldet på begge sider, og særlig Skjold har snart ikke nogen tilskuere til deres kampe. Derfor er det måske på sin plads at gøre opmærksom på at forbuddet mod tilskuere til Skjolds hjemmekampe er ophævet, således at du ikke længere vil blive overfuset af en parkbetjent hvis du møder frem. Jeg håber at denne oplysning kan hjælpe på fremmødet.

KELDSØVEJ I DE GODE GAMLE DAGE

Hvordan gå det så mod Prespa?. Det er et godt spørgsmål, men ikke et spørgsmål jeg kan besvare. Prespa er et af de bedste tekniske hold i KS, ingen tvivl om det. Deres problem er nogle gange på det psykologiske plan, da de ikke altid er i stand til at tackle modgang. Det har givet nogle mærkelige resultater, men ingen tvivl om at det er et godt hold når de er på toppen.

Jeg håber at det er en fordel at møde Prespa så tidligt i turneringen, da de ikke er kendt som vintertræningsnarkomaner. Desuden har de stadig nogle af deres unge spillere på genopdragelsesrejser sydpå. Så jeg håber det bedste, og frygter det værste.

VI MØDES PÅ POLAR BODEGA FØR KAMPEN

TV HYGGE I FAMILIEN

Og med det vil jeg byde velkommen til forårsturneringen, hvor jeg håber at se flere tilskuere end det var tilfældet i efteråret, og håber det bedste for holdet.

”Vi ses” har jeg igennem lang tid brugt til afslutning på mine indlæg, men da det er færre og færre jeg ser til kampene, vil jeg foreløbig stoppe dette, og prøve noget andet. Jeg ved at TV er en stor konkurrent sådan en fredag, men hvad er bedre end at komme ud i den friske aftenluft og se fodbold Live? Jeg forventer ikke noget svar!

 

GLÆDEN VED FODBOLD

Når man spiller fodbold på et relativt lavt niveau i det danske fodboldhieraki, træner 2-3 gange om ugen og bruger hver weekend på at spille kamp og derfor bruger megen tid på fodbold, skal visse grundbetingelser være opfyldt. Jeg nævner nogen af dem her:

Glæden ved fodbold

Glæden ved et godt kammeratskab

Glæden ved at præstere sammen

Glæden ved at vinde

Glæden ved at synge sejrsange med et vist brystparti involveret.

Som det fremgår er hovedbudskabet at det skal være en glæde at spille fodbold. Så hvordan opnår man så det? Der er ikke tvivl om at træneren har en stor indflydelse når der skal skabes det rette miljø både til træning og kampe. Jeg tror heller ikke at der er tvivl om at en positiv tilgang til tingene har stor betydning, hvis man vil opnå de bedste resultater. Ting som anerkendelse, ros og accept er vigtige elementer. Nu er det jo ikke meningen at fodbold skal udvikle sig til en rundbordsdiskussion med håndoprækning om hvad man skal. For selvfølgelig er det træneren der tilrettelægger træningen og bestemmer hvad der skal ske. Og selvfølgelig skal der være plads til kritik og vejledning, men det bør foregå i en positiv og konstruktiv ånd.

Jeg er ikke i tvivl om at dette vil medføre bedre spillere og bedre resultater, og det vil samtidig forhindre noget af den spillerafgang vi ser med mellemrum. For når en spiller mister glæden ved at møde op, forlader han klubben, enten for at finde en anden klub eller holde op med at bruge så meget tid på fodbold.

Så det er helt klart noget som klubberne skal være opmærksomme på når de vælger træner, hvis de vil det bedste for klubben.

MENS VI VENTER

Der er meget lang tid mellem eferårssæsonen sluttede i oktober måned og til forårsturneringen starter i slutningen af marts. Det er en stille tid for os uden for banen, mens spillerne har indledt træningen og spiller træningskampe for at være i form når det går løs igen.

Men nu er der lys forude. DBU København har nemlig offentliggjort programmet for foråret. Skjold starter med en frisk aftenkamp fredag den 23, marts mod Prespa, og slutter af i juni måned mod Jægersborg. Foråret inkluderer 2 besøg på Bornholm.

Hele forårsprogrammet for Skjold kan ses her.

KAMPPROGRAM

 

SKJOLD GOES TO ROYAL GARDEN

Jeg ved at der har gået rygter i vinterens løb om at skjoldfan.dk var i økonomiske problemer. Og det er da rigtig at efter at vi mistede vores 2 hovedsponsorer, Halalslagteren på Nørrebrogade og Ismejeriet i Jægersborggade har det set sløjt ud. Da der samtidig er lang til igen at få TV-penge har der været lavbundet i kassen.

Men i stedet for at give op har vi valgt en anden vej. Vi udvider og går ind i underholdningsverden. Vi har sammen med Tivoli, Casinoet Royal København og Disneyland dannet et selskab som hedder DI-CA-TI. inc,. Og som det første har vi opkøbt Kongens Have. Her er det meningen at de 3 forlystelsesteder skal have miniudgaver af deres forretninger, ligsom Skjoldfan.dk skal have deres hovedsæde her med bygninger til alle vores aktiviteter. Hele haven vil blive opgraderet med nye ting og bygninger, så det vil blive et naturligt samlingspunkt for alle københavnere og turister.

Jeg glæder mig utrolig meget til at kunne fortælle mere om dette, men det varer lidt da vi først skal have lagt sidste hånd om projektet. Men tro mig det bliver spændende og vil være værd at vente på. Navnet på stedet vil være Royal Garden Copenhagen.

 

<p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">Hands (forsætlig hands)</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">En anden paragraf i fodboldloven som giver anledning til mange fortolkninger, og evige diskussioner blandt sofadommerne, og andet godtfolk. Ikke mindst ved at se TV kan man blive godt og grundig forvirret, da de kære kommentatorer og ”eksperter” ikke kender fodboldloven.</span></p><p><span style="font-family:
arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">Det vigtigste er ordet FORSÆTLIGT. Glem alt om ”at han fik fordel af det. Det afgørende her er forsætligheden</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size:
14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;"><strong>Fodboldloven er ret klar. Der dømmes frispark (straffespark) hvis en spiller forsætligt spiller bolden med hånd eller arm (dette gælder dog ikke målmanden inden for eget straffesparksfelt).</strong></span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;"><strong>----------------------------------------------------------------------------------</strong></span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">Igen vil jeg bruge Jan Karlsens vise ord til at gøre det klart hvad vi taler om:</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">”Når hånd og bold mødes i straffesparksfeltet, og hånden ikke lige tilhører målmanden, er man som minimum sikker på appeller fra spillere og bænk. Og er det en tilpas vigtig kamp, kommer der både overskrifter og kommentatorudtalelser oveni.</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;
font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">For at en hands skal straffes, skal den være udført <strong>f<em>orsæ</em>tligt.</strong> Populært sagt ”med vilje”, men det er langtfra hele sandheden. En reflekshandling, hvor spilleren instinktivt reagerer på en bold, som kommer mod ham, er i fodboldlovens forstand strafbar. Det vil sige, at f.eks. spilleren i muren, som for at beskytte hoved eller skridt fører armen ind foran kroppen, efter at der er sparket, skal straffes. Det kan virke uretfærdigt, for reaktionen er yderst menneskelig, men det koster ikke desto mindre.</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">Tilsvarende skal en spiller straffes, hvis han bruger armene for at gøre sig bredere eller højere, end han er og derved fylder mere. Rimeligt nok, for ellers ville enhver forsvarsmur stå som i håndbold. Men det rammer f.eks også den forsvarer, som kaster sig ned med arme og ben strakt i alle retninger. Rammer bolden hånden, koster det (og det er et af de tilfælde, hvor tommelfingerreglen om at ‘hånd til bold’ skal straffes, mens ‘bold til hånd’ er straffri, ikke holder).</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;
font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">To klassiske ordvalg kan give mig myrekryb. Den første er appellen ”Han fik fordel af det !”.  Det er meget muligt, men faktisk kan man lovligt score med hånden, og større fordel kan man vel ikke tænke sig.   Det afgørende er derimod, om bolden spilles forsætligt med hånden. Den anden er ‘Armen var / var ikke i naturlig stilling’. Hvad pokker betyder det? For en forsvarsspiller er det da det naturlige at sørge for, at bolden ikke slipper forbi ham – men derfor kan armen jo sagtens være i en position, hvor en kontakt med bolden skal straffes. Forsætligheden med udvidelser (refleks og at gøre sig ekstra høj eller bred) er og bliver alfa og omega.”</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">SÅ VED DU DET</span></p>

BLIV KLOGERE PÅ FODBOLDLOVEN - OFF-SIDE

Ingen regel i fodboldloven giver så mange grunde til diskussion og fortolkning som OFF-SIDE-reglen. Det er da heller ikke den nemmeste regel i fodboldloven, men her er lidt hjælp til dig til at forstå reglen

Der er 3 ting som er vigtige i denne regel: indvirke på spillet, genere en modspiller eller opnå en fordel af sin offside-position.

Men her kommer reglen som den er i fodboldloven:

Offside-position 

Det er ikke strafbart i sig selv at være i offside-position.

En spiller er i offside-position, hvis:

•han er nærmere modspillernes mållinje end både bolden og næstsidste modspiller.

En spiller er ikke i offside-position, hvis:

•han er på egen banehalvdel, eller

•han er på linje med næstsidste modspiller, eller

•han er på linje med de to sidste modspillere.

Strafbar offside

En spiller i offside-position skal kun straffes for offside, hvis han, i det øjeblik bolden røres af en medspiller, efter dommerens skøn deltager aktivt i spillet ved at:

•indvirke på spillet, eller

•genere en modspiller, eller

•opnå en fordel af sin offside-position.

Ikke-strafbar offside

Der foreligger ingen offside-forseelse, hvis spilleren modtager bolden direkte fra:

•målspark, eller

•indkast, eller

•hjørnespark.

Straf/igangsættelse

For enhver strafbar offside skal dommeren dømme indirekte frispark til modspillerne fra det sted, hvor forseelsen blev begået.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Det var OFF SIDE-reglen. Til at hjælpe dig lidt med fortolkningen kommer her et indlæg fra Jan Carlsen. Han er fra Københavns Fodbolddommerklub, og har i mange år været lovfortolker på internationalt plan og i Danmark. Og han har evnen til at formidle lovstof på en læsevenlig og forståelig måde. Hans indlæg følger her:

Vi tager en hurtig tur gennem reglen. Man skelner mellem offside-position og offside-strafbarhed. Det vil sige, at man i princippet kan stå i offside-position gennem 2 x 45 minutter – men man skal begå en eller anden yderligere forseelse, mens man er i positionen, for at skulle straffes. Positionen først. Den er man i, når man i det øjeblik, hvor bolden spilles af en medspiller, er nærmere modspillernes mållinje end både bolden og næstsidste modspiller. Eller i hurtigudgaven: foran både bolden og næstsidste modspiller. ‘Nærmere’ betyder med en del af hoved, krop eller fødder – arme tæller ikke med. Det kan være svært nok at vurdere, som vi alle kan se – men dog objektivt målbart.

Så er der tre måder at gøre sig fortjent til at blive straffet på. At indvirke på spillet, genere en modspiller eller opnå en fordel af sin offside-position.

 Tre fagudtryk, som ikke bare skal fortolkes efter almindelig dansk sprogbrug, men har en knivskarp definition, som fagudtryk i alle brancher nu engang har det.

Både ‘indvirke’ og ‘opnå en fordel’ implicerer, at spilleren rører bolden. Enten direkte fra en medspiller (indvirke) eller fra målstang, overligger eller modspiller (opnå en fordel). At genere en modspiller vil sige at forhindre en modspiller i at spille eller kunne spille bolden, f.eks. ved klart at spærre for en modspillers udsyn eller bevægelser eller angribe ham for at erobre bolden. Det nye er, at man længere ikke anses for at genere, hvis man distraherer en modspiller ved at gestikulere eller bevæge sig (det, som nogle har kaldt ‘den psykiske gene’). Det er netop denne variant, som har givet flest problemer i det virkelige liv, hvor forsvarsspillere har følt sig generet af en angribers tilstedeværelse (eller har spillet på det), hvilket har gjort det ekstremt svært for dommerne at skønne, så på ensartethedens alter er det rigtig rart at være sluppet af med den. At genere kræver med andre ord en fysisk indsats rettet mod forsvareren.

Sådan er det!