LIVETS LANDEVEJ

Fra vi bliver født til vi drager det sidste befriende suk er vi på vej.

Fra de første spæde skridt til de sidste haltende trin er vi på vej.

På vej ud af Livets Landevej. En vej som kan føre os alle steder hen. Derfor er det vigtigt at vi hele vejen træffer de rigtige beslutninger. Beslutninger som har betydning for resten af vores liv. Bare det mindste fejltrin kan bringe os på afveje, føre os ud på omveje og ud i grøften Steder hvor det ofte kan være svært at komme tilbage på sporet og tilbage til ”Middle of the road” på Livets Landevej.

LIVETS LANDEVEJ

Hvis vi følger dydens smalle vej og træffer de rigtige beslutninger vil vi altid være: ”On the sunny side of the street” Men det er vigtige beslutninger som vi skal tage undervejs, lad mig nævne de vigtigste:” Uddannelse, job, familie, børn, fritidsaktiviteter og livsstil”.

Hvis du her træffer de rigtige beslutninger vil du være godt på vej ud af Livets Landevej, og fremtiden vil se lys ud for dig.Så hold farten, men gør det med eftertænksomhed.

 

VED VEJS ENDE

Det er klart at jo ældre man bliver jo længere bliver Livets Landevej, men der kommer jo altid et tidspunkt hvor man er nået til vejs ende. Herfra kan det gå 2 veje – enten opad i Himmelen, eller direkte ned i Helvede. Og her kan du ikke selv træffe beslutningen om hvad vej du skal gå.Det bestemmer de højere magter.

REINKARNATION

Der er dog også en 3. mulighed for dem der tror på et liv efter døden – reinkarnation.

Men du skal vide at du kan ende som alt muligt og alle stede., Så måske ender du på Bornholm, og så kan man jo diskutere om det er bedre end Helvede? For mange er Bornholm et Helvede på jord. Tæt på Sverige og med Putins dårlige ånde i nakken.

HELVEDE PÅ JORD

Det er tilfældigvis I Rønne på Bornhold som Skjold skal spille sin næste kamp. De tager frivilligt derover, men har sikret sig returbillet.

Som jeg tidligere skrev er jeg løbet tør for Bornholmervitser, så i stedet vil jeg stille en lille gåde:

Hvad får man hvis man krydser en Bornholmer med en Svensker? Svaret kan ses nedenfor.

God tur på Livets Landevej og med turen til Rønne.

Jeg vil forsøge at stille min krystalradio ind på ”Bornholms Stemme, så jeg kan følge Live med i kampen.

GLÆDEN VED FODBOLD

Når man spiller fodbold på et relativt lavt niveau i det danske fodboldhieraki, træner 2-3 gange om ugen og bruger hver weekend på at spille kamp og derfor bruger megen tid på fodbold, skal visse grundbetingelser være opfyldt. Jeg nævner nogen af dem her:

Glæden ved fodbold

Glæden ved et godt kammeratskab

Glæden ved at præstere sammen

Glæden ved at vinde

Glæden ved at synge sejrsange med et vist brystparti involveret.

Som det fremgår er hovedbudskabet at det skal være en glæde at spille fodbold. Så hvordan opnår man så det? Der er ikke tvivl om at træneren har en stor indflydelse når der skal skabes det rette miljø både til træning og kampe. Jeg tror heller ikke at der er tvivl om at en positiv tilgang til tingene har stor betydning, hvis man vil opnå de bedste resultater. Ting som anerkendelse, ros og accept er vigtige elementer. Nu er det jo ikke meningen at fodbold skal udvikle sig til en rundbordsdiskussion med håndoprækning om hvad man skal. For selvfølgelig er det træneren der tilrettelægger træningen og bestemmer hvad der skal ske. Og selvfølgelig skal der være plads til kritik og vejledning, men det bør foregå i en positiv og konstruktiv ånd.

Jeg er ikke i tvivl om at dette vil medføre bedre spillere og bedre resultater, og det vil samtidig forhindre noget af den spillerafgang vi ser med mellemrum. For når en spiller mister glæden ved at møde op, forlader han klubben, enten for at finde en anden klub eller holde op med at bruge så meget tid på fodbold.

Så det er helt klart noget som klubberne skal være opmærksomme på når de vælger træner, hvis de vil det bedste for klubben.

<p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">Hands (forsætlig hands)</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">En anden paragraf i fodboldloven som giver anledning til mange fortolkninger, og evige diskussioner blandt sofadommerne, og andet godtfolk. Ikke mindst ved at se TV kan man blive godt og grundig forvirret, da de kære kommentatorer og ”eksperter” ikke kender fodboldloven.</span></p><p><span style="font-family:
arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">Det vigtigste er ordet FORSÆTLIGT. Glem alt om ”at han fik fordel af det. Det afgørende her er forsætligheden</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size:
14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;"><strong>Fodboldloven er ret klar. Der dømmes frispark (straffespark) hvis en spiller forsætligt spiller bolden med hånd eller arm (dette gælder dog ikke målmanden inden for eget straffesparksfelt).</strong></span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;"><strong>----------------------------------------------------------------------------------</strong></span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">Igen vil jeg bruge Jan Karlsens vise ord til at gøre det klart hvad vi taler om:</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">”Når hånd og bold mødes i straffesparksfeltet, og hånden ikke lige tilhører målmanden, er man som minimum sikker på appeller fra spillere og bænk. Og er det en tilpas vigtig kamp, kommer der både overskrifter og kommentatorudtalelser oveni.</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;
font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">For at en hands skal straffes, skal den være udført <strong>f<em>orsæ</em>tligt.</strong> Populært sagt ”med vilje”, men det er langtfra hele sandheden. En reflekshandling, hvor spilleren instinktivt reagerer på en bold, som kommer mod ham, er i fodboldlovens forstand strafbar. Det vil sige, at f.eks. spilleren i muren, som for at beskytte hoved eller skridt fører armen ind foran kroppen, efter at der er sparket, skal straffes. Det kan virke uretfærdigt, for reaktionen er yderst menneskelig, men det koster ikke desto mindre.</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">Tilsvarende skal en spiller straffes, hvis han bruger armene for at gøre sig bredere eller højere, end han er og derved fylder mere. Rimeligt nok, for ellers ville enhver forsvarsmur stå som i håndbold. Men det rammer f.eks også den forsvarer, som kaster sig ned med arme og ben strakt i alle retninger. Rammer bolden hånden, koster det (og det er et af de tilfælde, hvor tommelfingerreglen om at ‘hånd til bold’ skal straffes, mens ‘bold til hånd’ er straffri, ikke holder).</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif;
font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">To klassiske ordvalg kan give mig myrekryb. Den første er appellen ”Han fik fordel af det !”.  Det er meget muligt, men faktisk kan man lovligt score med hånden, og større fordel kan man vel ikke tænke sig.   Det afgørende er derimod, om bolden spilles forsætligt med hånden. Den anden er ‘Armen var / var ikke i naturlig stilling’. Hvad pokker betyder det? For en forsvarsspiller er det da det naturlige at sørge for, at bolden ikke slipper forbi ham – men derfor kan armen jo sagtens være i en position, hvor en kontakt med bolden skal straffes. Forsætligheden med udvidelser (refleks og at gøre sig ekstra høj eller bred) er og bliver alfa og omega.”</span></p><p><span style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;" data-mce-style="font-family: arial,helvetica,sans-serif; font-size: 14px;">SÅ VED DU DET</span></p>

BLIV KLOGERE PÅ FODBOLDLOVEN - OFF-SIDE

Ingen regel i fodboldloven giver så mange grunde til diskussion og fortolkning som OFF-SIDE-reglen. Det er da heller ikke den nemmeste regel i fodboldloven, men her er lidt hjælp til dig til at forstå reglen

Der er 3 ting som er vigtige i denne regel: indvirke på spillet, genere en modspiller eller opnå en fordel af sin offside-position.

Men her kommer reglen som den er i fodboldloven:

Offside-position 

Det er ikke strafbart i sig selv at være i offside-position.

En spiller er i offside-position, hvis:

•han er nærmere modspillernes mållinje end både bolden og næstsidste modspiller.

En spiller er ikke i offside-position, hvis:

•han er på egen banehalvdel, eller

•han er på linje med næstsidste modspiller, eller

•han er på linje med de to sidste modspillere.

Strafbar offside

En spiller i offside-position skal kun straffes for offside, hvis han, i det øjeblik bolden røres af en medspiller, efter dommerens skøn deltager aktivt i spillet ved at:

•indvirke på spillet, eller

•genere en modspiller, eller

•opnå en fordel af sin offside-position.

Ikke-strafbar offside

Der foreligger ingen offside-forseelse, hvis spilleren modtager bolden direkte fra:

•målspark, eller

•indkast, eller

•hjørnespark.

Straf/igangsættelse

For enhver strafbar offside skal dommeren dømme indirekte frispark til modspillerne fra det sted, hvor forseelsen blev begået.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Det var OFF SIDE-reglen. Til at hjælpe dig lidt med fortolkningen kommer her et indlæg fra Jan Carlsen. Han er fra Københavns Fodbolddommerklub, og har i mange år været lovfortolker på internationalt plan og i Danmark. Og han har evnen til at formidle lovstof på en læsevenlig og forståelig måde. Hans indlæg følger her:

Vi tager en hurtig tur gennem reglen. Man skelner mellem offside-position og offside-strafbarhed. Det vil sige, at man i princippet kan stå i offside-position gennem 2 x 45 minutter – men man skal begå en eller anden yderligere forseelse, mens man er i positionen, for at skulle straffes. Positionen først. Den er man i, når man i det øjeblik, hvor bolden spilles af en medspiller, er nærmere modspillernes mållinje end både bolden og næstsidste modspiller. Eller i hurtigudgaven: foran både bolden og næstsidste modspiller. ‘Nærmere’ betyder med en del af hoved, krop eller fødder – arme tæller ikke med. Det kan være svært nok at vurdere, som vi alle kan se – men dog objektivt målbart.

Så er der tre måder at gøre sig fortjent til at blive straffet på. At indvirke på spillet, genere en modspiller eller opnå en fordel af sin offside-position.

 Tre fagudtryk, som ikke bare skal fortolkes efter almindelig dansk sprogbrug, men har en knivskarp definition, som fagudtryk i alle brancher nu engang har det.

Både ‘indvirke’ og ‘opnå en fordel’ implicerer, at spilleren rører bolden. Enten direkte fra en medspiller (indvirke) eller fra målstang, overligger eller modspiller (opnå en fordel). At genere en modspiller vil sige at forhindre en modspiller i at spille eller kunne spille bolden, f.eks. ved klart at spærre for en modspillers udsyn eller bevægelser eller angribe ham for at erobre bolden. Det nye er, at man længere ikke anses for at genere, hvis man distraherer en modspiller ved at gestikulere eller bevæge sig (det, som nogle har kaldt ‘den psykiske gene’). Det er netop denne variant, som har givet flest problemer i det virkelige liv, hvor forsvarsspillere har følt sig generet af en angribers tilstedeværelse (eller har spillet på det), hvilket har gjort det ekstremt svært for dommerne at skønne, så på ensartethedens alter er det rigtig rart at være sluppet af med den. At genere kræver med andre ord en fysisk indsats rettet mod forsvareren.

Sådan er det!